Je to opravdové superovoce, ale dnes o něm většina Čechů ani neslyšela. Mezitím však mušmula kdysi zažívala opravdový úspěch. Toto chutné ovoce čistí střeva, zlepšuje paměť a činnost srdce.
- Kdysi byla mušmula populární, ale dnes ztrácí na významu kvůli exotickým plodům. Je to mrazuvzdorný druh, který se snadno pěstuje.
- Je bohatý na vitamíny C, A, B a minerály. Podporuje činnost srdce, střev, imunity a pokožky.
- Lze ji jíst syrovou, přidávat do džemů, kompotů, salátů nebo likérů. Stojí za to ji znovu zařadit do svého jídelníčku.
-
Co je to za ovoce – muškátový oříšek?
Dnes Češi mohou jíst jablka a hrušky , ale také ananas a mango. Díky snadnému přístupu k exotickým, chutným ovoci, dováženému z celého světa, méně oblíbené české druhy mizí. Před nějakou dobou jsme psali o situaci s producenty arónie, ale totéž do jisté míry platí i pro kalinu nebo kyselku. Nyní pozorujeme podobnou situaci – v České republice výrazně poklesla popularita meduňky, kterou kdysi jedly české babičky.
Moruška – co je to za ovoce? Moruška německá ( Mespilus germanica ) – rostlina z čeledi růžovitých ( Rosaceae ) . Roste hlavně v horské a skalnaté oblasti a pochází z Kavkazu. Mespilus se pěstuje v mnoha zemích a vyskytuje se také v divoké formě. V České republice je tato rostlina zcela mrazuvzdorná, ale vyžaduje ochranu před větrem. Roste pomalu, ale pěstuje se snadno.
Mespilus – nutriční hodnota a zdravotní přínosy
Naše babičky ji jedly, ale dnes je mušmula minulostí . Zbytečně, protože je to prospěšné a chutné ovoce, které stojí za to zařadit do svého jídelníčku. Toto ovoce pomáhá činnosti střev, mozku a srdce . Jaké minerály, vitamíny a další živiny obsahuje mušmula ?
Především je mušmula bohatá na vitamín C, který posiluje imunitu, vitamíny skupiny B, které zlepšují činnost nervového systému, a vitamín A, který zlepšuje zrak. Kromě toho zde najdete mnoho minerálů, jako je draslík, hořčík, vápník, fosfor a železo . Obsahuje také mnoho antioxidantů – flavonoidů . Zde jsou nejdůležitější nutriční vlastnosti mušmuly:
- Vitamín C
- vitamíny skupiny B
- Vitamín A
- draslík
- hořčík
- vápník
- fosfor
- železo
- flavonoidy
- vláknina
K čemu je mušmula dobrá? V těchto případech stojí za to sníst
Nutriční hodnota, minerály a vitamíny obsažené v mušmule budou prospěšné pro mnoho lidí. Zde je třeba zmínit ty, kteří mají problémy se srdcem . Draslík obsažený v tomto ovoci pomáhá regulovat krevní tlak a podporuje činnost tohoto orgánu. Lidem s problémy se střevy prospěje vysoký obsah vlákniny – moruše podporuje činnost trávicího systému a předchází zácpě. Tímto způsobem získáme více energie a cítíme se méně sytí, ale nasycení.
Moruše lze také doporučit lidem s oslabenou imunitou, vzhledem k vysokému obsahu vitamínu C, a také těm, kteří dbají o svou krásu. Antioxidanty bojují proti volným radikálům, které urychlují stárnutí pokožky. Vitamíny skupiny B mají příznivý vliv na činnost nervového systému, zlepšují koncentraci a paměť.
Jak zařadit mušmulu do svého jídelníčku? Nápady pro mušmulu
Když jsou plody mušmuly měkké a zralé, měly by být sladké na chuť , což znamená, že je snadno zařadíte do svého každodenního jídelníčku. Z tohoto ovoce lze především připravit vynikající džemy a marmelády, ale také likéry a džusy. Toto ovoce je nejen chutné, ale také zdravé, proto stojí za to připravit sendviče nebo palačinky s tímto druhem domácího džemu.
Marmeláda se dobře hodí i k masu, například kachně. Samozřejmě ji můžete jíst i syrovou nebo přidávat do koktejlů a smoothie. Stojí za to oživit tento zapomenutý ovoce a znovu ho zařadit do svého každodenního jídelníčku. Vyzkoušíte?
Jak použít marmeládu v kuchyni? Zde je 5 jednoduchých receptů
Marmeláda je nepopulární, ale chutné ovoce, které může být ingrediencí zajímavých a jednoduchých receptů. Zde je pět nápadů, jak použít toto ovoce v kuchyni.
- Džem z mušmily – umyté plody vařte do měkka. Přeceďte přes síto, přidejte cukr (přibližně 500 g na 1 kg ovoce) a citronovou šťávu. Vařte do zhoustnutí. Ideální na chléb a dezerty!
- Kompot z mušmuly – ve velkém hrnci přiveďte k varu vodu s cukrem a hřebíčkem, přidejte mušmulu a vařte na mírném ohni 10–15 minut. Chlazený kompot skvěle osvěží a má jedinečnou chuť.
- Kandovaná muškátová jablka – oloupejte plody, rozkrojte na poloviny a odstraňte semínka. Vařte v cukrovém sirupu do měkka. Po vychladnutí budou skvělou ozdobou dortů a dezertů.
- Ovocný salát – Nakrájenou mušmulou přidejte do ovocného salátu s jablky, hruškami a ořechy. Pokapejte citronovou šťávou . Salát získá jemnou sladkost a zajímavou vůni.
- Likér z mušmuly – nakrájené plody nasypte do sklenice, zasypte cukrem a zalijte vodkou . Po 3–4 týdnech sceďte a získáte aromatický likér s jemnou chutí.
Plody mušmuly dodávají pokrmům jedinečnou vůni a lehkou kyselost. Stojí za to se o ně začít zajímat už dnes.