Je to velmi rozšířené ovoce ve stravě, i když ještě před třiceti lety bylo považováno za exotické.
Kolagen je v poslední době velmi módní; je hnací silou dobrého zdraví. Jedná se o bílkovinu přítomnou v kostech, kloubech a chrupavkách, které se posilují, pokud se podaří udržet její zdravou hladinu. S postupem času se však produkce kolagenu snižuje a stává se křehčím.
Z toho vyplývají problémy s kostmi, bolesti kloubů, ztráta pružnosti pokožky a další potíže. Dnes je na trhu mnoho oblíbených kolagenových doplňků, které lze zakoupit v České republice a které pomáhají tyto procesy zastavit, ale správná strava může přinést úžasné výsledky přirozenou cestou.
Z mnoha produktů, které obsahují kolagen, vitamíny (především C) a živiny, jeden vyniká tím, že je již široce rozšířen ve španělské stravě, ačkoli ještě před třemi desítkami let byl považován za exotické ovoce kvůli svému původu v zemích na opačné straně zeměkoule. Jedná se o kiwi, pocházející z jižní Číny.
Toto slovo se také vztahuje na nelétavého ptáka, endemického pro Nový Zéland, velikosti slepice a s chlupatou srstí, který by v 80. letech byl považován za fantazii. Ve skutečnosti Novozélanďané v hovorové řeči nazývají kiwi .
Výhody kiwi, ideálního ovoce pro tvorbu kolagenu a vitamínu C
Výhody kiwi
Podle údajů prestižní kliniky v USA je kiwi také bohaté na vlákninu, draslík a vitamín E, proto se také používá k prevenci zácpy, což je asi jeho nejznámější použití. Pomáhá také snížit hladinu škodlivého cholesterolu a kontrolovat krevní tlak. Na druhou stranu, jeho sytící vlastnosti pomáhají těm, kteří se snaží dodržovat dietu a vyhýbat se snackům mezi jídly.
Podle studie univerzity obsahují zelené kiwi dvakrát více vitamínu C než pomeranče. Novozélandská univerzita v Otagu také potvrzuje účinnost tohoto specifického vitamínového doplňku, který dodává vitalitu a stimuluje produkci endorfinů, které mohou dokonce zlepšit náladu.