Opětovné pěstování: jak vypěstovat zeleninu ve sklenici vody

Přendat zbývající zeleninu do sklenice? Funguje to! Tento trend se nazývá „opakované pěstování“ a je nejen ekologický, ale také šetří peníze. Tyto druhy zeleniny se k tomu hodí a takto se rozmnožují na parapetu.

Tyto druhy zeleniny jsou vhodné k opakovanému pěstování.

Odpad z některých druhů zeleniny nemusí být nutně organickým odpadem, protože některé druhy rychle a snadno znovu vyrostou. Stonky salátu vytvoří nové listy ve sklenici vody, zatímco mrkev vytvoří pouze čerstvé zelené listy, které lze použít například k přípravě zelených koktejlů.

Opětovné pěstování: jak vypěstovat zeleninu ve sklenici vody

Tyto druhy zeleniny jsou vhodné k rozmnožování:

  • Mrkev
  • hlávkový salát
  • ředkvičky
  • celer
  • řepa
  • kapusta
  • zelená cibule a pórek
  • pórek
  • cibule
  • česnek
  • petržel
  • zázvor a kurkuma

I zázvor lze rozmnožovat. To však vyžaduje trochu trpělivosti.

Takto probíhá rozmnožování ve sklenici s vodou.

Zbývající zelenina by měla být užitečná a ne příliš stará. Nejlepší je použít bio zeleninu, protože nebyla ošetřena inhibitory klíčení.

Zeleninu odřízněte asi dva centimetry nad kořenem a vložte do sklenice naplněné vodou. Po několika dnech z centra opět vyraší první jemné lístky. Totéž lze udělat s odříznutým stonkem hlávkového salátu.

Aby zelenina pokračovala v růstu, potřebuje hodně světla a tepla, například na parapetu. Nejlepší roční období pro přípravu nové zeleniny ze staré je jaro a léto. Důležité: vodu je nutné vyměnit nejméně jednou za tři dny!

Pěstování je možné také v půdě.

Pokud chcete, aby zelenina rostla na parapetu déle, můžete ji asi po dvou týdnech přesadit do květináče s půdou. Půdu udržujte rovnoměrně vlhkou. Při nadměrném zalévání mohou výhonky plesnivět.

Výnos z opakovaného pěstování je poměrně nízký a nelze ho srovnávat s výsevem na zahradě. Ale pro malé množství a potěšení z pěstování to rozhodně stojí za to.

Aby salát dobře rostl, měl by být uchováván v místnosti při teplotě nejméně 20 stupňů.

Pokyny pro pěstování

1. Román a salát-hlávkový

  • Vložte spodní část stonku, včetně srdíčka, do vody. Hladina vody by neměla být příliš vysoká, protože listy mohou rychle shnít.
  • Vodu pravidelně měňte. Když se vytvoří nové listy, salát můžete přesadit do květináče s půdou.
  • Nové listy jsou menší než původní, ale chutnají stejně dobře.
  • Ještě lepší je odstranit vnější listy salátu a nechat ve vodě pouze srdíčko.
  • Pokud je sklenice příliš velká, můžete stonek zafixovat čtyřmi párátky umístěnými na okraji sklenice.

2. Zelená cibule

  • Konce zelené cibule dlouhé 2–3 cm vložte do misky s vodou. Konce směřují dolů. Aby nespadly, můžete na dno dát několik kamínků.
  • V nádobě musí být dostatek vody, aby pokryla spodní polovinu stonku.
  • Odrostlé zelené listy můžete odříznout a použít v kuchyni.
  • Opětovné pěstování: jak vypěstovat zeleninu ve sklenici vody

3. Zázvor

  • Nezbytná podmínka: pro úspěšné pěstování musí mít zázvor očko nebo vrchol výhonku. Očka jsou malé, hrbolaté výrůstky na slupce hlízy.
  • Odřízněte kousek zázvoru s očkem (2–3 cm) a nechte ho dva dny vyschnout na vzduchu.
  • Poté zázvor vložte do půdy očkem nahoru.
  • Zázvor zasypte vrstvou zeminy asi 3 cm.
  • Za tři až čtyři měsíce se objeví dobře vyvinuté výhonky a za osm až deset měsíců je nový zázvor připraven ke sklizni.

4. Mrkev

  • Samotnou mrkev nelze znovu vypěstovat, ale její zelené listy lze použít například jako petržel.
  • K tomu stačí mrkev odříznout asi jeden centimetr pod zelenou částí, zasadit ji do květináče s hlínou řezem dolů a zalít.
Přejít nahoru