Toto je nejlepší období pro výsadbu jahod.

Jahody z vlastní zahrady jsou mnohem chutnější než jahody ze supermarketu. Pokud však chcete pěstovat jahody sami, měli byste věnovat pozornost správnému období výsadby jahod. Přečtěte si zde, kdy je nejlepší jahody vysazovat.

Rodina obvykle musela rychle sníst čerstvé jahody z babiččiny a dědečkovy zahrady nebo z nich uvařit marmeládu. Většina plodů se nedala skladovat. Často však obsahovaly velké množství šťávy, která je takřka nositelem aroma.

„Pokud je dužina jahod stejně tvrdá jako jablko, ztrácí většinu své chuti,“ vysvětluje zahradní inženýr a producent jahod .

Toto je nejlepší období pro výsadbu jahod.

Proto jsou jahody zakoupené v obchodě málokdy tak aromatické jako ty, které jste sami sbírali v dětství.

Kromě nostalgie to lze vysvětlit také tím, že jahody určené pro komerční prodej musí obvykle splňovat i další kritéria. Plody musí být pevné, velké a vhodné pro přepravu a skladování.

V tomto období je třeba jahody sázet.

Pokud máte balkon nebo zahradu, můžete si pěstovat vlastní jahody – a pak, jako za starých časů, utrhnout zralé plody a dát si je do pusy. Jahody však prošly v mnoha ohledech podstatnými změnami.

„Sezóna jahod se posunula,“ říká zahradní inženýr . Pro záhonové a balkonové rostliny je sezóna nyní v dubnu a květnu.

Původně se jahody sázely o tři měsíce později.

Výsadba se neprováděla pro aktuální sezónu, ale pro následující rok. Ale: „Zákazník chce sklízet čerstvé plody co nejdříve, do konce sezóny,“

Při výběru rostlin existuje několik rozdílů: remontantní odrůdy kvetou a rodí nezávisle na délce denního světla.

Zatímco zahradní jahody kvetou během krátkého světelného dne předchozího roku, tedy nejspíš koncem srpna. „Květy však rozkvétají až v následujícím roce,“ vysvětluje producent jahod, „a to jen na krátkou dobu.“

Na co je třeba dbát při konzumaci jahod

Toto je nejlepší období pro výsadbu jahod.

Zatímco zahradní jahody jsou rostliny s bohatou úrodou chutných plodů, balkonové jahody mají často bohatší květy – v souladu s vyššími nároky mnoha majitelů balkonů na jejich krásu.

„Velmi oblíbené jsou odrůdy s velkými květy, jako například ‚Toscana‘ nebo “Elan“. Takzvaná růžová jahoda má také obzvláště velké květy. „Froté jahoda ‚Summer Breeze Snow‘ má klasické bílé květy, zatímco ‚Summer Breeze Rose‘ a ‚Summer Breeze Cherry‘ mají růžové froté květy,“ popisuje nové trendy odrůdy.

Kromě krásných květů je důležitá i chuť. Pokud chcete mít vždy možnost sníst několik bobulí, je nejlepší koupit několik rostlin najednou. „To umožňuje jednotlivým rostlinám se v mezidobí zotavit.“

Jedna rostlina jahod nese asi 400–500 gramů plodů.

U odrůd určených k výsadbě dozrává tento objem přibližně za dva týdny, u odrůd, které plodí nepřetržitě na balkóně, trvá toto období od července do mrazů. „Pokud si chcete zajistit zásobu marmelády, zasaďte si jahody,“ radí odborník.

Doporučuje také vysadit několik odrůd balkonových rostlin, abyste měli vždy čerstvé ovoce na svačinu.

Jak správně hnojit a pečovat o jahody

Jahody jsou velmi výživné bobule. Proto potřebují dobrý přísun živin. „Ideální půda je kyprá a bohatá na humus.“ Jeho rada: těžkou půdu smíchejte s pískem, aby se zlepšila její provzdušnění.

Pro trvalý přísun živin doporučuje používat tekuté hnojivo pro kvetoucí rostliny. „Pro výsadbu jahod do půdy použijte organické hnojivo pro bobuloviny,“ říká odborník. Hnojivo je nejlepší aplikovat ihned po výsadbě a podruhé po sklizni.

Nedoporučuje však přidávat příliš mnoho kompostu: „Jahody jsou velmi citlivé na sůl, kterou kompost může výrazně obohatit.“ Pro jahody v nádobách doporučují pěstitelé jahod použít půdu pro semena nebo bylinky. „Není hnojená.“

Výhoda: sůl nebrání růstu rostlin.

Toto je nejlepší období pro výsadbu jahod.

Při hnojení je důležité „nepoužívat hnojiva s vysokým obsahem dusíku“, říká producent jahod, protože jinak by se stimuloval růst listů. Jahody mají schopnost rozmnožovat se pomocí takzvaných výhonků. Vyroste dlouhý výhonek, který na konci tvoří malou růžici.

Vegetativní růst vede k tomu, že rostlina zanedbává kvetení a tvorbu plodů.

Zásobování vodou je také důležitým faktorem pro dobrou sklizeň jahod. „Všechny odrůdy jahod potřebují rovnoměrně vlhkou půdu“, vysvětluje. To platí zejména pro remontantní odrůdy.

Z vlastní zkušenosti ví, že sucho je příčinou mnoha neúspěchů. Při výběru místa doporučuje místo na otevřeném slunci. Plody pěstované na slunci obsahují více cukru a proto lépe chutnají. Kromě toho plody rychleji vysychají a neplesniví.

Přejít nahoru