Po prořezání jahod v květnu je nutné: sladké plody vytrhávat z pěstu

Častým problémem při pěstování jahod na zahradě jsou malé, kyselé a řídké plody, i když keře vypadají bujně a zdravě. Tomuto nežádoucímu výsledku pomohou zabránit tři jednoduché, ale účinné kroky každé jaro. Bobule budou zaručeně velké a sladké.

1. Prořezávání a čištění

První věc, kterou je třeba udělat po zimě, je odstranit všechny staré, suché a poškozené listy, které mohou být zdrojem chorob.

Odřízněte vousy, pokud neplánujete keře rozmnožovat.

Po prořezání jahod v květnu je nutné: sladké plody vytrhávat z pěstu

2. Hnojení

Připravíme jednoduchou směs: v 10 litrech teplé vody rozmícháme 1 lžíci močoviny, 0,5 l kravského hnoje (lze nahradit výluhem z ptačího trusu) a 1 sklenici popela.

Necháme pár hodin louhovat a zaléváme keře u kořínků (přibližně 0,5 l na keř). Tato směs poskytuje silný start a dodává rostlině vše, co potřebuje pro sladké plody.

3. Mulčování

Po hnojení půdu kypříme a mulčujeme – buď slámou, starou trávou nebo pilinami. To zachovává vlhkost, potlačuje plevel a chrání kořeny před prudkými teplotními výkyvy. A navíc jsou pak bobule čisté.

Výsledek se neozve dlouho čekat – již na začátku léta budou keře posety voňavými a velkými jahodami.

Přejít nahoru