Oregano je nenáročná rostlina, jejíž listy mají intenzivní aroma a lze je úspěšně používat v kuchyni.
Ukážeme vám, jak pěstovat bylinky na zahradě, terase nebo balkóně a co je třeba při jejich péči brát v úvahu.
Oregano pochází ze Středomoří a západní Afriky, ale dnes je tato aromatická rostlina široce rozšířena po celé Evropě. Jako koření je obzvláště oblíbená v italské kuchyni.
Jedná se o vytrvalou bylinnou rostlinu. Zatímco stonky zdřevnatělé u země tvoří stabilní základnu, nové výhonky rostou jemně a zaujmou svou aromatickou vůní a chutí. Je to jedna z nejjednodušších aromatických rostlin pro pěstování na balkóně , může dosáhnout výšky 30 až 70 centimetrů.
Nejlepší místo pro pěstování oregana
Vzhledem k tomu, že oregano pochází ze Středomoří, preferuje teplá, slunná místa, i když je velmi odolné a snáší mrazy. Můžete jej proto bez problémů pěstovat venku.
V zahradě jej můžete vysadit vedle zeleniny, které bude prospěšný , zejména cibule, mrkve, rajčat, dýně a póru. Mějte také na paměti, s jakými dalšími aromatickými látkami jej kombinujete , protože některé z nich jsou dobrými sousedy, jiné zase ne. Nesázejte ho vedle majoránky a nebojte se kombinovat se šalvějí.
Oregano nejenže dobře sousedí s jinými rostlinami, ale jeho květy, jejichž barva se pohybuje od světle růžové až po fialovou, slouží jako zdroj potravy pro divoké včely, motýly a další hmyz.
Jak a kdy sázet oregano
Sazenice můžete přesazovat v polovině května. Nezapomeňte, že mezi nimi je třeba dodržet vzdálenost nejméně 25 centimetrů.
Oregano není příliš náročné na kvalitu půdy. Musí být pouze propustná a vápenatá. Chcete-li ho pěstovat v květináči, smíchejte speciální zeminu pro aromatické rostliny s malým množstvím písku.
Tato rostlina skvěle roste v květináčích, takže si ji můžete vychutnat, pokud máte balkon, terasu nebo okno, které dostává dostatek slunečního světla.
Nejlepší dobu pro výsev semen oregana je březen až duben. Semena lehce zatlačte do půdy, nezasypávejte je zeminou. Klíčení trvá dva až čtyři týdny. Během této doby dbejte na to, aby byla vždy vlhká.
Když sazenice dosáhnou výšky asi pěti centimetrů, je čas je přesadit.
Základní péče pro dobrý růst
Oregano je velmi nenáročné a proto nepotřebuje hnojení. Stačí ho mírně zalévat.
Stejně jako jiné bylinky je oregano zvyklé na dlouhá období sucha a zalévat ho je třeba až tehdy, když vrchní vrstva půdy zcela vyschne.
Oregano je mrazuvzdorné. V případě velmi nízkých teplot jej však můžete chránit pomocí plevele.
Po nejtěžších zimních dnech, předtím než na jaře opět začnou pučet pupeny, je třeba větve zkrátit asi o dvě třetiny.
Sklízejte v nejvhodnější době
Vůně oregana je intenzivnější v horkých letních dnech, během kvetení, kvůli vyšší koncentraci éterických olejů, které jsou zodpovědné za jeho léčivé vlastnosti . Proto je to také nejlepší čas pro sklizeň. Můžete sbírat jak jednotlivé listy, tak i několik větviček včetně květů.
Jak používat oregano v kuchyni
Oregano, které je součástí směsi provensálských bylinek, je velmi oblíbené po celém světě, ale zejména v středomořské kuchyni. Není divu, protože jeho intenzivní, mírně kořeněná, hořká a mátová chuť obohacuje nespočet pokrmů.
Oregano je neodmyslitelnou součástí klasického koření na pizzu a výborně se hodí k rajčatové omáčce.
Zlepšuje chuť zeleninových pokrmů, jako jsou bramborové zapékané pokrmy, středomořské zeleninové zapékané pokrmy nebo ragú.
Je také skvělou přísadou pro přípravu domácího bylinkového oleje nebo pro dochucení čerstvého sýra.
Můžete také marinovat tofu s oreganem a přidávat ho do rajčatových salátů a jiných letních salátů.
V kuchyni je nejlepší používat čerstvé oregano, ale pokud ho máte příliš mnoho na skladování, můžete ho také sušit nebo zmrazit.
Oregano je také léčivá rostlina s velmi zajímavými vlastnostmi, zejména jeho éterický olej .