Jaro je obdobím, kdy se mnoho lidí rozhodne pěstovat v zahradě různé druhy ovoce a zeleniny. Jednou z nejrozšířenějších rostlin, které se vyskytují v květinových zahradách, jsou jahody. Zjistěte, jak se o keře starat, abyste se mohli těšit z bohatých úrod a nemuseli se starat o jejich růst.
Někteří zahradníci již zasadili své první jahody. Na některých farmách si dokonce můžete vychutnat červené, chutné plody. Někdy se však stává, že květy rostoucí na keři se nezmění v plody, ale začnou vadnout a ztrácet na atraktivitě. Co je třeba udělat? Co nejdříve začněte připravovat domácí hnojivo pro jahody, abyste rostlinám zajistili potřebné živiny. Je to neuvěřitelně jednoduchý úkol, který vyžaduje pouze dvě ingredience.
Jahody: Začala jarní sezóna péče o keře. Věnujte pozornost květům.
Pěstitelé jahod rozlišují tři období výsadby keřů:
- jaro (od března do května)
- léto (červenec-srpen)
- podzim (od září do poloviny října)
Bez ohledu na to, kdy se zahradník rozhodne pěstovat jahody , bude proces péče o sazenice podobný. Mezi nejdůležitější úkoly patří:
- zalévání
- odstraňování plevele
- ochrana před škůdci
- hnojení
Pokud některý z těchto faktorů zanedbáte, budete muset počítat se snížením výnosu plodin nebo jejich úplným vymizením. Nejakutnější moment nastává, když si všimnete, že bílé květy začínají vadnout. Nejčastější příčinou jejich špatného stavu je nedostatek příslušných živin, zejména draslíku. Naštěstí je lze rychle zachránit přípravou odvaru z kostivalu.
Hnojivo pro jahody. Díky této směsi budou keře plodit.
Kostival je rostlina, která je již mnoho let známá svými léčivými účinky. Postupem času se však zjistilo, že obsahuje škodlivé alkaloidy, proto se nedoporučuje vnitřní užívání. Je charakteristický velkými, hrubými listy a zvonkovitými květy fialové nebo růžové barvy. V přírodě roste na vlhkých místech v blízkosti jezer, rybníků a řek . Můžete jej také pěstovat ve své domácí zahradě bez větších problémů. Je to velmi výhodné řešení, zejména pro pěstitele. Tento keř je jedním z největších zdrojů draslíku, který má velký vliv na vývoj některých druhů zeleniny a ovoce .
Vše, co musíte udělat, je natrhat hrst listů kostivalu, rozstříhat je na menší kousky a zalít 2–3 litry vody (nejlépe dešťové). Vše dejte na teplé místo, ale ne na přímé sluneční paprsky . Po několika dnech začne výluh kvasit a vydávat nepříjemný zápach. Nezapomeňte roztok promíchat. Když si všimnete, že pěna začíná mizet z povrchu, znamená to, že tekuté hnojivo dosáhlo požadované konzistence .
Připravené hnojivo je třeba zředit vodou v poměru 1:10 . Jahody, které budou jednou za dva až tři týdny hnojeny touto výživnou směsí, se budou správně vyvíjet. Navíc budou růst tak rychle, že nebudete stíhat sklízet úrodu. Suspenze kostivalu je také vhodná pro rajčata, papriky , cukety a okurky.