Karla Himna, odbornice na výživu: „Pokud budete žvýkat jeden stroužek denně, ochráníte svůj organismus před infekcemi.“

Jeho antibakteriální vlastnosti z něj dělají spojence v udržování zdraví organismu.

Koření bylo po tisíce let spojeno s kulinářskými tradicemi národů, protože se používalo jako aromatická a barviva a také jako prostředek ke konzervaci potravin. Role koření v každodenním životě lidí je však dána také jeho prospěšnými účinky na zdraví. Proto tyto rostlinné látky nesmí chybět v žádné dobře zásobené spíži. To platí zejména pro koření s léčivými účinky, které lze přidávat do nejrůznějších pokrmů.

Karla Himna, odbornice na výživu: „Pokud budete žvýkat jeden stroužek denně, ochráníte svůj organismus před infekcemi.“

Právě v tom spočívá jedna z jejich hlavních výhod: koření je velmi univerzální, takže není těžké je zařadit do svého jídelníčku a dodat mu tak další chuťový rozměr. Ačkoli existuje mnoho rostlin, které by stály za zmínku, jednou z nejvíce podceňovaných je hřebíček pocházející z Indonésie. Používá se k přípravě různých koření, k dochucení ragú, masa a dokonce i dezertů, protože se hodí jak do sladkých, tak do slaných pokrmů. Pokud však existuje něco výjimečného, pak jsou to prospěšné vlastnosti hřebíčku .

Vlastnosti a přínosy hřebíčku

Odbornice na výživu Karla Himna vysvětluje výhody pravidelné konzumace hřebíčku ve videu zveřejněném na svém profilu na Instagramu. Jedním z pozitivních účinků tohoto koření jsou jeho antibakteriální vlastnosti spojené s eugenolem, chemickou látkou získávanou z tohoto koření. Díky těmto antimikrobiálním vlastnostem pomáhá hřebíček předcházet a snižovat riziko vzniku infekcí, jak vyplývá z různých studií, například ze studie provedené skupinou odborníků z Jihozápadní univerzity v Čchung-čching v Číně.

Na druhou stranu je konzumace hřebíčku prospěšná pro zlepšení zdraví trávicího traktu a také pro léčbu vředů a gastritidy, říká Karla Himna. A opět díky působení eugenolu. Podle , specialisty na epigenetiku a vnitřní nemoci, také přispívá k příznivějšímu procesu trávení, snižuje nadýmání a pocit těžkosti po jídle.

Karla Himna, odbornice na výživu: „Pokud budete žvýkat jeden stroužek denně, ochráníte svůj organismus před infekcemi.“

Další užitečnou vlastností hřebíčku jsou jeho protizánětlivé účinky, které pomáhají zmírnit záněty v různých částech těla, jako jsou klouby a svaly. Odborník na výživu Karla Himna také zdůrazňuje souvislost mezi konzumací hřebíčku a dopaminem a serotoninem – dvěma hormony, které ovlivňují náladu člověka. „Jsou to sloučeniny, které nás nutí cítit se šťastnější a zlepšují naši náladu,“ vysvětluje. Některé výzkumy ukazují, že eugenol působí jako prostředek proti stresu.

Přejít nahoru