Sezóna přípravy konzerv a různých léčivých přípravků na bázi přírodních ingrediencí může být oficiálně prohlášena za otevřenou. Jeho příprava je velmi jednoduchá.
Nyní je ten pravý čas na přípravu tohoto oblíbeného prostředku proti všem druhům neduhů, protože v mnoha místech se právě slaví První máj. Kromě květů budete potřebovat pouze tři další ingredience.
Sirup z pampelišek. Než začnete sbírat květy, ujistěte se, že se nejedná o mléč.
Pampelišky kvetou na loukách, pastvinách a trávnících od dubna do července. Největší výskyt těchto žlutých květů je však v květnu . To je nejlepší čas pro začátek sběru této rostliny , pokud z ní chcete připravit léčivý sirup. Než se však vydáte na lov, připomeňte si rozdíly mezi pampeliškou a mléčným rostlinou, která je jí velmi podobná.
Po absolvování lekce biologie je čas na sklizeň.
K přípravě sirupu budeme potřebovat 500 květů pampelišky . Po nasbírání potřebného množství pupenů je položte na bílý materiál tak, aby se z nich mohly snadno dostat červi . Očištěné a vysušené květy se dále zpracovávají. V další fázi budeme potřebovat velký hrnec.
Pampeliškový sirup: Nálev konzistencí připomíná med.
Čisté, sušené, mírně nažloutlé květy pampelišky po 2/3 hodinách odpočinku na bílé látce vložte do hrnce, kde je zalijte 1 litrem vody . Hrnec postavte na sporák a zahřívejte, dokud nezačne vařit – od tohoto okamžiku nastavte časovač na 20 minut. Po předběžném tepelné úpravě hrnec s bylinkovou směsí postavte na 24 hodin na chladné tmavé místo. Následující den nálev přeceďte přes gázu.