Zrychlené kompostování umožňuje získat plnohodnotné hnojivo za pouhé tři měsíce, bez rizika vzniku nepříjemných pachů v zahradě. Správně zvolené ingredience, správné proporce a pozornost věnovaná provzdušňování a vlhkosti hromady umožňují efektivní a rychlé zpracování organických látek.
V tomto průvodci jsou uvedeny osvědčené metody, které umožňují urychlit zrání kompostu, učinit jej bezpečným pro rostliny a účinně obohacovat půdu. Zjistěte, jak tohoto efektu dosáhnout krok za krokem.
Kompost – černé zlato zahradníků
Kompostování je jedním z nejekologičtějších způsobů zpracování organického odpadu. Snižuje množství vyhazovaného materiálu a zároveň zlepšuje kvalitu půdy v zahradě. To vše při nízkých nákladech. Kompost, nazývaný „černé zlato zahradníků“, je bohatým zdrojem organických látek a živin pro rostliny.
Hnojivo obsahuje makro- a mikroelementy, vitamíny, přírodní růstové hormony a organické kyseliny.
Zralý kompost je bohatým zdrojem živin a biologicky aktivních látek, které mají příznivý vliv na půdu a rostliny. Jeho pravidelné používání podporuje biologickou aktivitu půdy, zlepšuje její kvalitu a strukturu a také přispívá ke zdraví rostlin snížením množství patogenů a plevelů. V lehké půdě kompost zvyšuje vlhkost , v těžší půdě zlepšuje propustnost.
Jedná se o komplexní vícesložkové hnojivo, které obohacuje půdu humusem a obnovuje její biologickou rovnováhu.
Jak dlouho trvá zrání kompostu?
Doba rozkladu organické hmoty závisí mimo jiné na ročním období, provzdušnění a vlhkosti složek. Obvykle trvá zrání kompostu asi rok . Správné drcení surovin, jejich systematické obracení (přibližně každých 4–5 dní) a udržování vhodných podmínek uvnitř hromady mohou tuto dobu zkrátit až na tři měsíce v letním období . Důležitý je také typ použitého materiálu.
Téměř veškerý organický odpad z domácnosti a zahrady je vhodný ke kompostování , pokud neobsahuje toxické látky. Nejlepšími surovinami jsou: listí (ale ne všechny – například listy vlašských ořechů mohou rozklad zpomalit), posekaná tráva, rostlinné zbytky, vadnoucí květiny,
plevel (bez semen), slupky z ovoce a zeleniny (kromě citrusových plodů), kávová a čajová sedlina (včetně filtrů), vaječné skořápky, drcená kůra, hobliny, malé množství rozdrceného nepotištěného papíru a lepenky a dřevěná popel.
Není divu, že kompost je nazýván „černým zlatem“ zahradníků.
Jak urychlit kompostování?
Existuje mnoho způsobů, jak urychlit proces kompostování .
Jedním z nich je použití kompostových aktivátorů – hotových přípravků, které obsahují mimo jiné: bakterie, houby a enzymy urychlující rozklad organického materiálu . Jednu z hlavních rolí v procesu kompostování hrají kompostující dešťové červy, jako je kalifornský dešťový červ, které zlepšují strukturu hromady. Rovněž je důležité udržovat správný poměr „zelených“ materiálů (bohatých na dusík, např. posekaná tráva, zbytky ovoce a zeleniny, zelené listy) a „hnědých“ materiálů (bohatých na uhlík, např. suché listy, větve a klacky, sláma, drcená kůra) v poměru přibližně 1:3.
Rozdrcení složek a pravidelné míchání kompostu zvyšují přístup kyslíku potřebného pro aerobní bakterie odpovědné za rozklad. Podle vlhkosti by materiál měl připomínat stlačenou houbu – neměl by být příliš vlhký ani příliš suchý.
Přísady jako močovina, kostival nebo kopřiva pomáhají vyvážit poměr uhlíku a dusíku a zvyšují aktivitu mikroorganismů odpovědných za účinné kompostování .
Pokud je v hromadě velké množství dřeva, je vhodné použít mycelium, například: Peniophora gigantea (také známé jako Phlebiopsis gigantea ), které účinně urychluje jeho rozklad. Tyto postupy mohou zkrátit dobu kompostování na 3–6 měsíců .
Co dělat, když kompostér nepříjemně páchne?
Nepříjemný zápach kompostu je signálem narušení jeho biologické rovnováhy . Typ zápachu naznačuje možnou příčinu:
Zápach amoniaku nebo cibule naznačuje nadbytek zelené hmoty. Poté je vhodné přidat hnědé ingredience – suché listí nebo vaječné skořápky –, které obnoví pH rovnováhu.
Síra naznačuje zvýšenou vlhkost. Je vhodné přidat papír, kávovou sedlinu nebo kompost rozložit na slunci.
Zápach zkažených vajec naznačuje, že proces fermentace probíhá příliš pomalu. Lze jej stimulovat přidáním dusíkatých hnojiv, dřevěného popela, kostivalu nebo kopřivy.