Přendat zbývající zeleninu do sklenice? Funguje to! Tento trend se nazývá „opakované pěstování“ a je nejen ekologický, ale také šetří peníze. Tyto druhy zeleniny se k tomu hodí a takto se rozmnožují na parapetu.
Tyto druhy zeleniny jsou vhodné k opakovanému pěstování.
Odpad z některých druhů zeleniny nemusí být nutně organickým odpadem, protože některé druhy rychle a snadno znovu vyrostou. Stonky salátu vytvoří nové listy ve sklenici vody, zatímco mrkev vytvoří pouze čerstvé zelené listy, které lze použít například k přípravě zelených koktejlů.
Tyto druhy zeleniny jsou vhodné k rozmnožování:
- Mrkev
- hlávkový salát
- ředkvičky
- celer
- řepa
- kapusta
- zelená cibule a pórek
- pórek
- cibule
- česnek
- petržel
- zázvor a kurkuma
I zázvor lze rozmnožovat. To však vyžaduje trochu trpělivosti.
Takto probíhá rozmnožování ve sklenici s vodou.
Zbývající zelenina by měla být užitečná a ne příliš stará. Nejlepší je použít bio zeleninu, protože nebyla ošetřena inhibitory klíčení.
Zeleninu odřízněte asi dva centimetry nad kořenem a vložte do sklenice naplněné vodou. Po několika dnech z centra opět vyraší první jemné lístky. Totéž lze udělat s odříznutým stonkem hlávkového salátu.
Aby zelenina pokračovala v růstu, potřebuje hodně světla a tepla, například na parapetu. Nejlepší roční období pro přípravu nové zeleniny ze staré je jaro a léto. Důležité: vodu je nutné vyměnit nejméně jednou za tři dny!
Pěstování je možné také v půdě.
Pokud chcete, aby zelenina rostla na parapetu déle, můžete ji asi po dvou týdnech přesadit do květináče s půdou. Půdu udržujte rovnoměrně vlhkou. Při nadměrném zalévání mohou výhonky plesnivět.
Výnos z opakovaného pěstování je poměrně nízký a nelze ho srovnávat s výsevem na zahradě. Ale pro malé množství a potěšení z pěstování to rozhodně stojí za to.
Aby salát dobře rostl, měl by být uchováván v místnosti při teplotě nejméně 20 stupňů.
Pokyny pro pěstování
1. Román a salát-hlávkový
- Vložte spodní část stonku, včetně srdíčka, do vody. Hladina vody by neměla být příliš vysoká, protože listy mohou rychle shnít.
- Vodu pravidelně měňte. Když se vytvoří nové listy, salát můžete přesadit do květináče s půdou.
- Nové listy jsou menší než původní, ale chutnají stejně dobře.
- Ještě lepší je odstranit vnější listy salátu a nechat ve vodě pouze srdíčko.
- Pokud je sklenice příliš velká, můžete stonek zafixovat čtyřmi párátky umístěnými na okraji sklenice.
2. Zelená cibule
- Konce zelené cibule dlouhé 2–3 cm vložte do misky s vodou. Konce směřují dolů. Aby nespadly, můžete na dno dát několik kamínků.
- V nádobě musí být dostatek vody, aby pokryla spodní polovinu stonku.
- Odrostlé zelené listy můžete odříznout a použít v kuchyni.
3. Zázvor
- Nezbytná podmínka: pro úspěšné pěstování musí mít zázvor očko nebo vrchol výhonku. Očka jsou malé, hrbolaté výrůstky na slupce hlízy.
- Odřízněte kousek zázvoru s očkem (2–3 cm) a nechte ho dva dny vyschnout na vzduchu.
- Poté zázvor vložte do půdy očkem nahoru.
- Zázvor zasypte vrstvou zeminy asi 3 cm.
- Za tři až čtyři měsíce se objeví dobře vyvinuté výhonky a za osm až deset měsíců je nový zázvor připraven ke sklizni.
4. Mrkev
- Samotnou mrkev nelze znovu vypěstovat, ale její zelené listy lze použít například jako petržel.
- K tomu stačí mrkev odříznout asi jeden centimetr pod zelenou částí, zasadit ji do květináče s hlínou řezem dolů a zalít.