Chcete ušetřit čas tím, že vše narychlo uklidíte do lednice? Špatný nápad. Nikdy byste neměli míchat dva druhy potravin dohromady, jinak se vaše lednice stane živnou půdou pro bakterie!
Ukládání některých běžných pokrmů do lednice byste se měli vyvarovat! Mezi syrovým masem a čerstvými potravinami skutečně není láska na první pohled, a to z dobrého důvodu: jejich sdílení se může změnit ve zdravotní noční můru.
Syrové maso a čerstvé produkty: toxické duo
Když se na talíři sejde maso a zelenina, milujeme to! Ale v lednici je to něco jiného! Jak správně vysvětluje jeden z odborníků na konzervování: “ Neupravené maso může vést k onemocnění z potravin. Navíc pokud přijde do styku se syrovými potravinami, mohou se patogenní bakterie šířit i po umytí.“ To není příliš lákavá vyhlídka!
Výsledek: i jehněčí salát může být kontaminován, pokud má tu smůlu, že přijde do styku s kuřecím řízkem….. Abyste tomu předešli, skladujte maso dobře zabalené, na speciální polici, případně v plastovém sáčku. A co zelenina? Ukládejte ji odděleně do zásuvky na zeleninu.
Dobře uspořádaná lednice pro vaše zdraví
Maso a zelenina nejsou jediní sousedé, kteří spolu nevycházejí. Například jablka a cibule se k sobě také nehodí. Jedna je sladká, druhá ostrá, a pokud je zkombinujete, může vám jablko chutnat divně.
Stejný problém je i s mrkví, která je skutečnou houbou na pohlcování vůní: pohltí chuť sousedního ovoce, například jablka, a ztratí veškerou svou svěžest. Totéž platí pro fíky a zelí, jejichž kombinace může zkazit strukturu a chuť. A vězte, že houby nesnášejí česnek!
Tajemství, jak udržet vše v pořádku jako opravdový šéf.
Udělat pořádek v lednici je trochu jako hrát Tetris. Oddělujeme suroviny od potravin připravených ke konzumaci, oddělujeme od sebe ovoce vyzařující etylen a používáme správné nádoby (papírové sáčky na houby ).
Tímto způsobem vznikne méněodpadu, potraviny si zachovají svou chuť a lednice bude vonět svěžestí.
Jak jste si již uvědomili, pořádek v lednici je nezbytný nejen pro krásu, ale také pro péči o vaše zdraví.