Jak rychle oživit zažloutlou cibuli a česnek
Cibule a česnek jsou nejoblíbenější plodiny, které se každý zahrádkář snaží pěstovat v létě na zahradě. Tyto rostliny jsou nenáročné, ale jedním z problémů může být žloutnutí špiček peří, které vede ke snížení výnosu.
Oživit žloutnoucí plodiny je jednoduché, protože příčin je obvykle dvě. Odstraňte je a peří se vrátí do původního stavu!
První příčina – nedostatek dusíku. Špičky peří nezačnou ani žloutnout, ale bělat. Pomůže roztok čpavého alkoholu: v 10 l vody rozpusťte 3 lžíce látky a postříkejte rostliny. Provádí se večer.
Poté cibuli a (nebo) česnek zalijeme roztokem dusičnanu vápenatého (v stejném poměru). Nalijeme směs do konve a zalijeme kořeny.
Druhý důvod – nedostatek draslíku. V tomto případě se peří kroutí, žloutne a jeho špičky zbělají a vysychají. Léčíme jednoduše: v 10 l vody rozpustíme 3 lžíce chloridu draselného a dobře zalijeme záhon s cibulí a česnekem.
Hnojivo je lepší aplikovat do předem navlhčené půdy. Pod každou výsadbu je třeba nalít asi sklenici roztoku.
„Po provedení procedury cibule i česnek rychle ‚ožívají‘ a pokračují v aktivním růstu a vývoji.“