Pozor na nadměrnou konzumaci živočišných bílkovin

Máte rádi maso a ryby? Je vaše strava bohatá na živočišné produkty na úkor ovoce a zeleniny? Pojďme se podívat, jaké důsledky má nadměrná konzumace živočišných produktů a jak může vyvážená strava být lékem na zdraví celého organismu.

Existují tři základní skupiny makroživin: sacharidy, bílkoviny a tuky. Bílkoviny živočišného původu, které patří do druhé skupiny, jsou nejdůležitější živinou pro zdraví organismu a správné fungování fyziologických a metabolických funkcí. O čem přesně se jedná? To se dozvíte v následujících odstavcích.

Pozor na nadměrnou konzumaci živočišných bílkovin

Živočišné bílkoviny, které mají vysokou biologickou hodnotu, jsou makromolekuly složené z řetězců devíti nepostradatelných aminokyselin, které se vyskytují výhradně v tkáních zvířat, v poměrech a množstvích, které se liší v závislosti na konkrétním potravinovém produktu. Právě z tohoto důvodu jsou maso a ryby hlavními zdroji těchto makroelementů.

Živočišné bílkoviny jsou definovány jako „vysoce biologicky hodnotné“, protože na rozdíl od rostlinných bílkovin jsou schopny dodat organismu všechny esenciální aminokyseliny. Kromě toho jsou maso a ryby často potravinami, které vám umožňují konzumovat další důležité živiny, jako jsou například omega-3 mastné kyseliny, které jsou obzvláště bohaté na ryby.

Některé příklady potravin bohatých na živočišné bílkoviny

Maso a ryby. Jedná se o dvě velké skupiny, jejichž složení zahrnuje bílkoviny s vysokou biologickou hodnotou, o nichž již byla zmínka výše. Pokud budeme hovořit podrobněji, můžeme zmínit hovězí, vepřové, kuřecí, jehněčí maso a tak dále. Pokud jde o ryby, na prvním místě je tuňák.

Dále lze zmínit lososa, měkkýše, jako jsou mušle a ústřice, korýše, jako jsou krevety a krevety s česnekovou omáčkou, tresku, modrou rybu a tak dále! Nezapomeňme ani na mléčné výrobky, jako jsou vejce, mléko a mléčné výrobky (mezi které patří jogurt, sýr a máslo).

Konečně, nechybí ani uzeniny, také živočišného původu, protože se získávají zpracováním a kořeněním masa, obvykle vepřového. To se týká šunky, syrové i vařené, salámu, brezaoly, mortadely atd. Stručně řečeno, existuje mnoho produktů, které mohou uspokojit lidskou potřebu bílkovin s vysokou biologickou hodnotou.

Pozor na nadměrnou konzumaci živočišných bílkovin

Kolik a jak je konzumovat?

Bílkoviny, které jsou nezbytné pro udržení dobrého zdraví, mohou být obzvláště důležité při intenzivní fyzické aktivitě nebo za určitých podmínek, jako je kojení, těhotenství a stáří. Aby byla strava vyvážená a pestrá, je nutné dodržovat rovnováhu mezi třemi kategoriemi makroživin.

Pokud jde konkrétně o bílkoviny, je vhodné při jídle střídat různé zdroje bílkovin živočišného i rostlinného původu. Ryby by se například měly konzumovat nejméně dvakrát týdně, přičemž je třeba upřednostňovat tučné ryby bohaté na omega-3 mastné kyseliny.

Naopak sušené maso, uzeniny a zrající sýry je třeba konzumovat s opatrností, aby se zabránilo nadměrné konzumaci tuků, které mohou ovlivnit hladinu cholesterolu v krvi, a sodíku, protože obsahují velké množství soli. Pro podrobnou a osobní konzultaci se obraťte na odborníky v této oblasti, jako jsou dietologové, odborníci na výživu a nutriční specialisté.

Na co je třeba dbát?

Nerovnováha ve vašem každodenním jídelníčku může mít určité důsledky pro váš organismus. Například nadměrná konzumace živočišných produktů, zejména červeného masa a zralých sýrů, může vést ke zvýšení hladiny cholesterolu v krvi se všemi z toho vyplývajícími důsledky.

Pozor na nadměrnou konzumaci živočišných bílkovin

Kromě toho může nadměrný příjem bílkovin vést k přetížení ledvin a potenciálnímu vzniku stavů, které je třeba sledovat, zejména u predisponovaných a citlivých osob. A konečně, jak již bylo zmíněno, i vysoká koncentrace soli přítomná v uzeninách a sýrech může mít negativní dopady na zdraví organismu.

Na závěr je třeba poznamenat, že zdravá, pestrá a vyvážená strava je základem zdraví organismu. Bílkoviny s vysokou biologickou hodnotou se získávají z produktů živočišného původu, jako je maso, ryby a jejich deriváty. Nadměrná konzumace některých z těchto produktů může mít důsledky, které nelze podceňovat. Tento článek má výhradně informativní charakter a nenahrazuje lékařskou konzultaci.

Přejít nahoru